De kracht van stilte

28 november 2017

Tien jaar geleden begon ik met zen-meditatie. Twee keer twintig minuten per dag, oefende ik om mijn aandacht bij het huidige moment, mijn ademhaling en de stilte te houden. Met mijn benen gekruist op een meditatiekussen, ervoer ik fysieke uitdagingen. Met een hoofd dat veel van mijn energie opslokte, ervoer ik de nodige mentale uitdagingen.

Maar met oefening kon ik de stilte meer en meer toelaten. In die stilte trof ik een groeiende, aangename, rustige aanwezigheid. Het bracht me geruststelling. ‘Ah, gelukkig… Daar is het weer,’ dacht ik iedere vroege ochtend in mijn meditatiehoekje. Terwijl de stad om mij heen in gestaag tempo wakker werd met het geschuif van trams en het rinkelen van fietsbellen.

Ook al moest ik er soms zeker achttien ongemakkelijke minuten in grote onrust voor blijven zitten. Deze rustige, geruststellende aanwezigheid kwam uiteindelijk bij me zitten. Daalde op mij neer.

Ik begon kleuren te zien, die ik pas jaren later kon duiden, toen ik energetisch werk ging doen. Ik begon bewust gedachten te ontvangen die duidelijk van een andere ‘plek’ kwamen dan de gedachten die gedurende de dag mijn actieve brein bevolkten.

Stiltemeditatie was voor mij een effectieve manier om weer in contact te komen met mijn intuïtie en mijn heldere vermogens. Ik schrijf ‘weer in contact komen’, omdat ik mij nog zo goed kon herinneren hoe dat was als klein kind. Om mij in continue verbinding te voelen met mijn natuurlijke omgeving. Toen de bezige torretjes, glanzende kevertjes, wegvluchtende krekels en overvloedige bessenstruiken nog vanzelfsprekend gezelschap waren in mijn dagelijkse beleving. Toen de subject-objectscheiding in mijn beleving nog wazig was.

En die kalmerende, bemoedigende aanwezigheid… Dat was ikzelf, natuurlijk. Ofwel mijn hogere bewustzijn, een verruimde versie van mijzelf.

In de tweede week van de online retraite Inner Sanctuary die op maandag 4 december aanstaande van start gaat, verkennen we dan ook het thema ‘Stilte’. Omdat ik weet hoe vruchtbaar en dankbaar de stilte kan zijn, als we onze aandacht erbij brengen. Omdat de winter, van alle jaargetijden, ons het diepst laat ervaren hoe belangrijk stilte, de donkerte en het vormeloze is, voor de herinnering en het toe-eigenen van onze volledige potentie.

In die week begeleid ik op woensdagochtend bovendien een stiltemeditatie in centrum de Roos in Amsterdam, in het kader van het SamenStil-project. De toegang tot deze meditatie is gratis. Of je nu wel of niet meedoet aan Inner Sanctuary: je bent van harte welkom om deel te nemen. Na de meditatie zullen we nog napraten en nader kennis maken in het theehuis.

De inschrijving voor Inner Sanctuary is inmiddels gesloten. Alle informatie over de stiltemeditatie bij de Roos tref je hier.