Toolkit voor tijd van groei 

Groei is een verandering in de richting van je authentieke zelf. Je zou het proces van onze persoonlijke groei kunnen vergelijken met geboorte: het manifest worden van wat latent in jou aanwezig is. Van het niet-zichtbare naar het zichtbare. Van het subtiele naar het aardse.

Misschien herken je het gevoel van verruiming dat volgt op een ervaring van verkramping of contractie. De opluchting na de beleving van weerstand. We ervaren dit contrast omdat we een verandering wensen of doormaken. Verandering is een beweging.

Stilstaan om groei te ervaren

Zelfzorg is de ondersteuning die we onszelf kunnen bieden in tijden dat onze groei erom vraagt. Niets is ooit niet in beweging. En soms moeten we daar even bij stilstaan om juist dat te ervaren. Om groei te integreren.

Weerstand wordt een toegangspoort voor groei als we erbij stilstaan dat deze ervaring een uitnodiging is. In onze weerstand liggen inzichten en aanwijzingen gevouwen. Het ontvouwen ervan is niet anders dan de tegendruk die de vlinder ervaart als het zich uit de cocon worstelt.

Authenticiteit in wording

We weten inmiddels dat de daad van geboren worden en de weerstand die de mens daarbij ervaart, deze mens bekrachtigt bij de eerste verruiming aan aardse zijde. Zo kan kiezen voor groei, een daad van zelfbekrachtiging worden, in alle dimensies waar we als fysiek volgroeid mens in kunnen verruimen.

En zo kunnen we met bewuste en liefdevolle daden van zelfzorg, ons groeiproces ondersteunen wanneer het daarom vraagt. Onszelf de zachte handen en ogen bieden, die het wordingsproces van ons authentieke zijn begeleiden.

Niveaus van persoonlijke groei

Groei gebeurt op verschillende niveaus – fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Soms moet ons lichaam nog een inhaalslag maken op onze spirituele groei: we ervaren moeheid, fysieke verkramping of andere ongemakken nadat we nieuwe, diepe inzichten in onszelf hebben opgedaan. Soms heeft ons mentale lichaam tijd nodig om de emoties die we ervaren te integreren tot begrip. Of komen onze emoties eindelijk in beweging nadat we iets rationeel hebben kunnen bevatten in ons groeiproces.

Zelfzorg is balanceren

De neerwaartse beweging van manifestatie en de opwaartse beweging van de bevrijding van onszelf als spiritueel wezen in dit aardse bestaan, zijn per definitie tegenstelde bewegingen.

Het draait in ons leven om het balanceren en erkennen van deze bewegingen in ons, die onze groei zowel bedding als stroming en richting geven. In het balanceren tussen doen en zijn, stimuleren en integreren wij onze groei. In de wisselwerking tussen weerstand en beweging, ontvouwen de inzichten en aanwijzingen voor onze groei.

De wording van ons authentieke zelf vraagt om onze bewuste en liefdevolle zelfzorg. Wanneer je wrijving, weerstand of contrast ervaart, kunnen de volgende stappen je helpen:

i. Erken dat wrijving, weerstand en contrast uitnodigingen zijn voor beweging en verruiming, oftewel: erken dat je aan het groeien bent.

ii. Identificeer:

 • Een brok in je keel? Neem de ruimte om je emoties te laten stromen. Zonder je zo nodig even af als je dat prettiger vindt.
 • Een knoop in je buik? Breng je warme hand ernaartoe, adem naar je buik en geef het liefdevolle aandacht.
 • Een loop van gedachtes in je hoofd? Wordt zo algemeen mogelijk in je denken – ‘Go general’.

iii. Stem intuïtief af wat in dit moment het meest heilzaam is voor jou. Raadpleeg je master list en neem misschien de tijd voor deze meditatie om je intuïtie te raadplegen.

 

een toolkit voor tijden van groei

Je persoonlijke zelfzorg master list samenstellen


Omdat ons ontwikkelingsproces altijd in beweging is, is het de kunst om een persoonlijke toolkit samen te stellen die je kunt gebruiken in tijden van groei. Stel een master list samen van daden van zelfzorg die voor jou het meest heilzaam zijn. Bewaar de lijst aan de binnenzijde van de kaft van je favoriete journal of de deur van je kledingkast. In je telefoon of naast de spiegel in je badkamer. Zorg ervoor dat jouw toolkit beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt. Als reminder en hulp bij zelfbekrachtiging.

Enkele vragen die je jezelf kunt stellen bij het samenstellen van jouw toolkit:

 • Welke fysieke activiteit brengt mij in mijn lijf?
 • Wat heb ik nodig om mijn emoties vrijelijk de ruimte te geven?
 • Wat helpt mij mezelf terug te brengen bij mijn centrum?
 • Welke meditatie brengt mij tot verruiming en rust?
 • Welke muziek geeft troost of brengt mij in vervoering?
 • Welke ruimte in huis kan ik inrichten als plekje waar ik tot mezelf kan komen?
 • Welke geuren helpen mij aarden, opluchten, opmonteren?
 • Welke objecten waarmee ik mij kan omringen, geven mij vreugde?
 • Welke voeding voedt mij in positieve zin op fysiek, emotioneel, mentaal niveau?
 • Welke plek in de natuur zoek ik het liefst op als ik de verbinding met mijzelf wil maken?
 • Welke kleding omhult mij met warmte, zachtheid en geborgenheid?
 • Welke mensen spiegelen mijn neutraliteit, zelfvergeving en de liefde voor mezelf en mijn pad?
 • Welk (hoofdstuk uit welk) boek spreekt direct tot mijn ziel?
 • Welke activiteit voedt mijn inspiratie en ontsteekt mijn enthousiasme?