DAG 4: HARMONIE

Harmonie is onze meest creatieve en intuïtieve toestand, die leidt naar authentieke manifestatievormen. Hoe moeilijk innerlijke disharmonie ook kan zijn: wanneer we dit echt bewust ervaren, komen we uiteindelijk altijd uit bij een evenwichtige en harmonische toestand in onszelf.

Ons hart is ons centrum van harmonie. Als dirigent van vele processen in ons lichaam, is het gericht op evenwicht en verbinding.

Je zou kunnen stellen dat het hart een multidimensionele verbinding heeft met het universum. Door je authentieke levenspad te volgen, klopt je hart synchroon met het hart van het heelal. Des te meer veroorzaakt elke bewuste keuze om te leven vanuit je hart synchroniciteit in de wereld.

Deepak Chopra zei: “Als je in contact komt met je hart, is het alsof je contact maakt met het Universele Bewustzijn of de Universele Geest. Je hart is net een kleine computer die wordt aangesloten op de kosmische computer waar alles ondeelbaar één is.”

geleide meditatie

Het hart harmoniseren


Hartcoherentie is een toestand van het hart waarin vrede en rust de boventoon voeren. Een innerlijk evenwicht dat doorwerkt op je hele welzijn. Dit kun je oefenen en trainen door meditatie, met aandacht leven of rustig in de natuur zijn.

Maar hartcoherentie is meer. Het is ook de afstemming van het lichaam op het harmonische hart. Elk orgaan heeft haar eigen ritme. Het hart is in haar coherente toestand de dirigent van het lichaamsorkest en brengt daardoor harmonie in het hele lichaam. In een dergelijke toestand ben je stevig verankerd in je hart.

Dit is een meditatie om je hart harmonisch te stabiliseren. Hiermee kun je hartcoherentie bereiken. Een staat waarin onze hartslag en ademhaling ‘in sync’ zijn.

Ons hart is de plek in ons waar we dualiteit overstijgen en in contact beginnen komen met ons eenheidsbewustzijn. Met de herinnering dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Wanneer we in een energiereading op zielsniveau afstemmen op de ander, doen we dat via de verbinding van hart tot hart.

Als het gaat over de harmonie van het hart, het evenwicht, dan gaat het hier om enerzijds innerlijk evenwicht tussen verschillende aspecten van onszelf:  Anderzijds gaat het hier over het evenwicht tussen onszelf en de wereld om ons heen: de balans tussen werk en vrije tijd, geven en nemen, samen en alleen zijn. Dit evenwicht komt liefde en relaties ten goede, want evenwicht in onszelf, betekent dat we evenwichtige relaties met anderen kunnen aangaan.

geleide meditatie

Balanceren innerlijke mannelijke en vrouwelijke energieën


De intentie van deze meditatie is om innerlijke balans en heelheid te ervaren. Zodat we onze dagelijkse realiteit kunnen beleven vanuit co-creatie, in plaats vanuit co-dependency. Zodat we de externe zoektocht om onszelf heel te maken, kunnen beëindigen. En kunnen beginnen met leven vanuit onze heelheid en volledige potentieel.

Wanneer we onze innerlijke mannelijke en vrouwelijke energieën leren toe te eigenen, hoeven we niet meer buiten onszelf te zoeken om onszelf in balans te brengen, of volledig te maken. Dit geldt voor alle polariteiten die wij in ons dragen. We projecteren niet meer op anderen hetgeen wat wij nog niet volledig hebben omarmd en gecultiveerd in onszelf.

In het hart kunnen we verdriet aantreffen. Oud verdriet of gevoelens van afwijzing. Wanneer we verdriet niet uiten of ontkennen, kan het als een steen op ons hart gaan liggen. Wanneer ons hart zwaar is van verdriet, is het moeilijk het te openen, dan gaat zelf ademhalen moeilijk. Maar wanneer verdriet wordt erkend en geuit, hebben we een belangrijke sleutel in handen om ons hart te openen. Tranen mogen vloeien, de waarheid gezegd en het hart wordt lichter. Onze ademhaling wordt dieper.

ZELFZORGOEFENINGEN

Je hart luchten


 • Maak bewust ruimte voor het uiten van je verdriet als dat opkomt en wees er voor jezelf. Is er iets wat verdriet in jou losmaakt? Zie het dan als een zegen dat de tranen mogen vrijkomen. Zonder in het verhaal erachter te duiken: zeg tegen jezelf dat je verdrietig mag zijn.
 • Houd je dagboek bij voor zelfontdekking. Ga na welke aspecten van jezelf je moeilijk vindt te accepteren en kijk eens met zachte ogen naar jezelf. Stem af of mediteer op de vraag hoe je een gevoel van zelfacceptatie kan laten groeien in je hart.
 • Vraag jezelf: wat zou ik nu denken en doen als ik meer van mezelf zou houden?
 • Is er iemand die je zou willen of mogen vergeven? Is er iets waarvoor je jezelf mag vergeven? Maak een klein ritueel, op een manier die bij jou past om diegene of jezelf werkelijk te vergeven.

3 Reacties

 1. Een verscheidenheid aan materialen voor vandaag om onszelf te dirigeren naar innerlijke harmonie, onszelf te omarmen en meer en meer vanuit ons hart te gaan leven. Ik ben benieuwd naar de uitwisseling tussen je innerlijke mannelijke en vrouwelijke energieën en zal later ook delen wat er in de uitwisseling bij mij uitkwam. Hoe gaat het met jou vandaag?

 2. Lieve Miranda,

  Ik ben je dankbaar voor de meditatie van de mannelijke & vrouwlijke energieën. Die was zo mooi!
  Ik kon de personen eerst moeilijk ‘zien’. Toen de vrouw en man duidelijk voor mij stonden schrok ik enorm en dacht: ‘O ja, helemaal vergeten!’
  Alsof zij iets uit een ver ver verleden waren…..
  Nu, na de meditatie, ben ik erg emotioneel.
  Het is goed zo.

  Nameste,
  Meta

 3. Dankbaar dat de meditatie je bracht bij de herinnering, Meta! Kippenvel, want herkenbaar, dat gevoel ‘Oja, helemaal vergeten’. Een stukje dat letterlijk wakker wordt ❤ Liefs!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.