DAG 2: VERRUIMING

Verbinden met onze intuïtie, is ontdekken en aanvaarden dat wij multidimensioneel zijn. We ervaren een wereld die zich door ons heen, via ons manifesteert. Alles verschijnt in mij.

Vandaag brengen we onze aandacht bij onze verticale alignment. Voor sommigen kan het fijn voelen om te zweven naar hogere hoogtes. We genieten van het uitzicht en vluchten even weg uit ons dagelijks leven. Anderen kunnen juist hoogtevrees ervaren bij het idee zich naar de ‘hogere regionen’ van hun zijn te bewegen.

In beide gevallen geldt: wanneer we werkelijk vanuit onze volledige kracht willen bewegen, is het zaak om onze verticale lichtlijn met de kosmos, te verbinden met de aarde. In onze gronding vinden we de veiligheid en het fundament om ons verder te verruimen.

Want dat wat er ‘meer’ is tussen hemel en aarde – dat ben jij. Jij bent het, die de energie van het universum en die van de aarde met elkaar verbindt. In jou. In de volkomen unieke creatie die jouw naam draagt.

geleide meditatie

Een stromend geheel


In deze meditatie begeleid ik je aandacht naar je centrum en jouw verticale energiestroom. In deze verticale lichtlijn zijn wij het kruispunt van kosmische en aardse energie. We stellen ons open voor onze verbinding met het universum en de aarde. Zo beleven we onszelf als intrinsiek, stromend onderdeel van het grotere geheel.

Je grondingskoord, of je bekken-aardeverbinding dat aan de onderkant van ons wervelkolom naar de aarde stroomt, is ook een afvoerkanaal. Alles wat niet van jou is, wat je niet dient of niet meer van nu is, kun je mee laten stromen via dit kanaal, de aarde in.

We verruimen onze innerlijke visie door een neutrale plek in onszelf in te nemen. We kunnen de wereld en onszelf vanuit het ‘denkende zelf’ en vanuit het ‘observerende zelf’ bekijken. Vanuit het neutrale, observerende zelf nemen we waar, zonder te oordelen of te evalueren. Vanuit ons denkende zelf zijn we eerder bezig analyseren, oordelen en evalueren.

In een observerende, neutrale toestand, verruimen we onze waarneming en kunnen we de stem van onze innerlijke wijsheid beter onderscheiden. Want elk oordeel, elk etiket verkleint ons totaalzicht. Oordelen over onszelf, oordelen over anderen.

Elke mening die we hebben, onhult iets over ons eigen innerlijke leven, hoe wij ons verbinden met de dingen om ons heen. Hoe wij ons verbinden met onszelf. Maar het oordeel zit onze helderheid in de weg.

JOURNALINGOEFENING

Loskomen van oordelen


Het is waardevol als je steeds beter gaat opmerken wanneer je vanuit het denkende zelf beschouwt en wanneer vanuit het observerende zelf.

Vanuit het observerende zelf heb je meer en dieper contact met het hier en nu. Vanuit het denkende zelf kun je meegetrokken worden in een andere werkelijkheid doordat je vanuit een verhaal (door een gekleurde bril) waarneemt. Dit kan allerlei automatische reacties en gedragspatronen oproepen waar je weinig controle over hebt.

Beschouwen vanuit het denkende zelf is wel handig als je een praktisch probleem moet oplossen, dan zijn vaardigheden als analyseren, oordelen en evalueren bruikbaar.

Je kunt dit oefenen door bijvoorbeeld bewust van perspectief te veranderen.

Denkende zelf Observerende zelf
Het is slecht weer vandaag Het regent.
Wanneer ik vanavond niet doorwerk, krijg ik mijn werk niet af en dat heeft vervelende consequenties. Ik heb de neiging om door te werken vanavond.
Ik ben boos omdat hij/zij zei dat ik… Ik voel boosheid.
Hij/zij ziet er veel leuker uit dan ik. Ik ben aan het vergelijken.
Wat zullen zij wel niet denken als ik dat doe? De meningen van anderen over wat ik doe houden mij bezig.


Probeer gedurende je dag nu eens van het ene in het andere perspectief te stappen terwijl je om je heen kijkt, en probeer op te merken wat de verschillende perspectieven met je energie doen.

  • Welke oordelen heb ik eigenlijk allemaal?
  • Wat voel en ervaar ik bij het hebben van deze oordelen?
  • Wat gebeurt er in mij als ik van oordelen naar observeren beweeg?

Wanneer we accepteren dat wat er om ons heen gebeurt in diepste zin volkomen neutraal is, kunnen we gaan zien hoe wij de wereld en onze beleving kleuren. Door bovenstaande oefening ook in meditatie te onderzoeken, zal je intuïtie je dieperliggende inzichten geven in jezelf.

Zo kun je stap voor stap kiezen voor verruiming vanuit neutraliteit en een verfijnder observerend vermogen.

geleide meditatie

Reflecteren op oordelen en neutraliteit


Gebruik de visualisatie ‘Zelfreflectie’ om een alledaagse situatie te observeren dat jij ervaart waarin je veel oordelen ervaart. Oordelen naar een ander én oordelen naar jezelf.

Hoe ziet het eruit als je oordeelt? Welke emoties liggen eronder? Welke overtuigingen liggen eraan ten grondslag? Passen deze overtuigingen nog bij wie jij nu bent en welke waarden jij nastreeft?

1 Reactie

  1. Met de materialen van vandaag verruimen we de hoogte in, de diepte in en onderzoeken we de ruimte die ontstaat wanneer we onze oordelen observeren. Hoe ervaar jij dat? Lukt het je om je etiketten te detecteren? En lukt het je om ook daar geen etiketten op te plakken? 😉 Ik ben benieuwd of en hoe jij verruiming ervaart.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.