DAG 1: GRONDING

 

You are a spiritual being, having a human experience. Voor de manifestatie van onszelf, het werkelijk incarneren in dit lijf en dit leven, hebben we het nodig om ons veilig te voelen. Veilig in ons lichaam, veilig op de aarde. Onze gronding, is onze relatie tot de aarde. Door aandacht te schenken aan ons lichaam en aan onze connectie met de aarde, schenken we aandacht aan ons fundament voor spirituele groei.

Wanneer we angstig zijn, verward of chaotisch, hebben we onze energie uit onze basis gehaald en zetten we die bijvoorbeeld vast in onze schouders. We ademen dan niet meer rustig en diep in ons buik, maar hoog en versneld in onze borst. We gaan dan uit onze gronding. Uit onze krachtige verbinding met de aarde. We vergeten dat we veilig zijn in ons lichaam. Dat we gedragen worden door de aarde.

We kunnen onze bewuste aandacht brengen bij ons lichaam en onze ademhaling om zo onze verbinding met de aarde weer te voelen. Om onze heldere vermogens te ontwikkelen, is het essentieel dat we goed leren voelen. Dat onze gevoelens er mogen zijn, zonder dat we deze veroordelen en/of wegduwen. Dat we dat kunnen dragen, terwijl we ons gedragen weten.

geleide meditatie

Van top tot teen


Maak het jezelf gemakkelijk. Onze innerlijke reis begint vandaag bij het brengen van onze aandacht naar binnen, in ons lichaam. Wanneer we onze focus bewust bij alle delen van ons lijf brengen, kunnen we ervaren waar we ontspanning nodig hebben.

Door met onze aandacht en intentie naar die plekken te gaan waar we spanning voelen, kunnen we onze energie weer in beweging brengen. Want waar contractie is, kan onze energie niet stromen. En ons fysieke gestel heeft ons juist op die plekken vaak iets te vertellen.

Zo maken we de weg vrij voor het ervaren van onze eigen innerlijke stroom die ons in verbinding brengt met onszelf en de wijsheid van ons lichaam.

Deze geleide meditatie nam ik op om je te helpen fysiek volledig te ontspannen. Ik geloof er heilig in dat wij allemaal een zelfhelend vermogen hebben, dat onze verbeelding ver te boven gaat. Luisteren naar ons lichaam is een eerste stap naar het omarmen van haar diepe wijsheid.

Vind voor het beluisteren van de meditatie een fijne plek waar je niet gestoord kunt worden. Houd een journal bij de hand om na de meditatie aantekeningen te maken over je inzichten of te tekenen wat je tijdens de meditatie ervoer.

Ons eerste chakra, het wortelchakra, ter hoogte van ons stuitje, houdt verband met onze gronding. Veiligheid is een aspect van het eerste chakra waardoor we geconcentreerd en gegrond kunnen blijven. Het gedijt bij een gevoel van zekerheid en houdt zich bezig met geduld en aanwezigheid om onze dromen te zien uitkomen.

Als we ons onveilig voelen, verliezen we energie. Het verfijnen van een diep gevoel van innerlijke veiligheid helpt ons in onzekere tijden het eerste chakra actief te houden. Als we geduldig, vindingrijk en hoopvol zijn, verankert het wortelchakra zich in de aarde. Dit chakra wordt sterker als we positief blijven en voor mogelijkheden openstaan.

geleide meditatie

Verankering


Tijdens deze geleide meditatie verankeren we ons diep in de aarde, via het zwaartekrachtcentrum en het grondingskoord dat aan de onderkant van ons wervelkolom naar de aarde stroomt. Om vervolgens ons bovenlichaam helemaal mee te laten aarden.

Gegrond zijn is contact of verbinding maken met de dingen om je heen en waar je mee bezig bent. De grond ervaren waarop je staat, de stoel voelen waarop je zit, proeven wat je eet, voelen wat je handen aanraken, de geuren ruiken die je omringen, zien wat je voor ogen krijgt. Ervaren via je zintuigen. Heel eenvoudig. Heel direct.

Als je geaard bent, loop je op je gemak, doe je dingen met een zekere rust. Het is een manier om het hier en nu tot je door te laten dringen. Wat er zich om je heen en in jezelf voordoet. Aarden is dus ook contact maken met jezelf, met wat er gebeurt in de wisselwerking tussen jou en de wereld om je heen.

zelfzorgoefeningen

Je gronding ondersteunen


 • Stel je gedurende de dag eens open voor ‘verwondering’: wat verwondert jou? Op die manier verbind je je vanuit ontvankelijkheid met de dingen om je heen.
 • Wandel in de natuur. Liefst elke dag 20 minuten. Wandelen laadt je voeten en benen op;
 • Mediteer met je rug tegen de stam van een boom. Bijvoorbeeld met de Levensboom-meditatie.
 • Eet met aandacht en eet gezond. Drink genoeg water. Wortelgroentes zijn aardend voor ons, maar ook granen zoals tarwe, haver en bruine rijst. Je lievelingseten uit de periodes in je kindertijd waarin je je veilig en zorgenloos voelde, helpen je ook te gronden.
 • Neem een warm bad met (Keltisch) zeezout of Himalayazout.
 • Creëer ergens orde in je huis, waar je het al heel lang wenst, maar nog niet aan toegekomen bent: je kledingkast, de inhoud van de tas die je het meest gebruikt, een archief-systeem voor je losse papieren.
 • Kies een affirmatie die je het meest raakt en hang die deze  week ergens waar je het regelmatig kunt zien op: Ik ben veilig. Ik ben genoeg en ik heb genoeg. De aarde geeft mij alles wat ik nodig heb in overvloed. Alles is goed en ik kan rusten.
 • Omgeef jezelf met prettige, aardende geuren, zoals essentiële oliën van ceder, kruidnagel of patchouli.
 • Doe grondende fysieke oefeningen zoals:
  • beurtelings stampen met de voeten;
  • op- en neer springen op een zachte grond, terwijl je ontspant en loslaat;
  • rusten: gewoon niets doen, in een stoel zitten, ontspannen;
  • elke vorm van massage en voetmassage in het bijzonder;
  • slapen zorgt ervoor dat het lichaam rustig en stil wordt.

7 Reacties

 1. Ik ben benieuwd hoe het gronden je vergaat. Voel jij je veilig om te zakken? Voel je je gedragen? Zo ja, in welke momenten ervaar je dat? Zo nee, wat kom je tegen? In welke momenten merk je dat je uit je gronding gaat? Wat heb je nodig om goed te kunnen aarden? Wat helpt jou je innerlijke veiligheid te ervaren?

 2. Goedemorgen mede wandelaars,

  vanmorgen bij de meditatie ‘van top tot teen’, kwam er bij mij de woorden: yoga en rust naar boven.
  Ik heb meteen na de meditatie een paar yoga houdingen gedaan.
  Dit gaf mijzelf een heerlijk en ruim gevoel.
  Straks een wandeling maken.
  Ben zo blij met mijn weekje vrij (rust) en deze journey; zo bijzonder om te zien hoe sommige dingen dan plotseling samenvallen.☺️
  Mooie dag allemaal.

  Liefs, Meta

 3. Hai inner nomads,

  Gronding. Het blijft een ding. Vooral te blijven gronden als je werk doet dat totaal niet bij je past.

  En bij andere mensen die niet goed gegrond zijn. Vanmiddag schoot ik direct naar boven toen ik in gesprek was met een goede vriend. Een mooi talent: helder voelen. Maar ook zo lastig vaak. Het benoemen deed een hoop. Er kwamen verhalen los bij mijn vriend en hij en ik zakten beiden weer. Een stuk lichter.

  Gronding behouden wanneer ik enthousiast ben. Ook dan. De uitdaging om vanuit gronding en rust de dingen te doen die ik leuk vind. Niet gegrond zijn haalt mijn daadkracht weg, realiseer ik me al typend.

  Ik ben benieuwd hoe jullie dit thema ervaren in je leven. Fijn om een stukje samen op te lopen 🙂

  Liefs,

  Kirsten

 4. Liefs vanuit Egypte! Met sommigen van jullie deelde ik al dat we deze en komende week met ons gezin in de zon aan het opladen zijn. Fijn om de journey vanaf hier mee te maken. Alle elementen zijn zo uitnodigend en zintuiglijk aanwezig dat zakken in mijn gronding hier gemakkelijk gaat. Los van de dagelijkse agenda’s en planning. Het idee van ’tijd en ruimte’ die ik moet verdelen onder alle kanten van mijn leven, kan mij uit mijn gronding halen. Creëren gaat dan meer vanuit oude, pure wilskracht in plaats van leunen in de voorwaartse stroom van mijn hart ♥ het is een proces… Steeds weer de stappen terug naar het Zelf. Daar wachten zij, onze gronding en moeder Aarde geduldig op onze aandacht ✨

 5. Gronding…
  Ik zou het fijn vinden om gegrond te kunnen blijven wanneer ik in ‘goede doen’ ben en wanneer het minder goed gaat.
  Als ik gegrond ben voelt het goed en alles lijkt ook wel zo makkelijk en eenvoudig te lopen in het leven….

  Totdat ik merk dat ik eigenlijk te enthousiast ben en te hard ga, het liefst hele dagen wil slapen, liever in een hutje op de hei wil zitten en niet meer weet wat ik die avond zal gaan eten…
  Ik vlieg mee met mijn omgeving (familie, gezin, agenda) en het enthousiasme van dat moment/project en ik voel de gronding ‘weg vliegen’.

  Dat ik dan in bed lig; mijn lichaam voel op het bed en met een licht hoofd pas vele seconden, minuten later de zwaarte in mijn lichaam voel komen en het gewicht van mijn lichaam in het matras voel zakken.

  Dan weet ik: ‘Ik ben uit mijn gronding en heb Self Care nodig!’
  Gelukkig gaat het steeds iets beter, maar, net als wat Kirsten & Miranda aangeven, het blijft ook voor mij een moeilijk ‘dingetje’. <3

 6. Dag allemaal, ik lees jullie comments met veel interesse; het brengt mij tot meer inzichten. Ik creeer veel vanuit wilskracht, vanuit plichtsgevoel, en ga daarna (na werk) vooral in de escape mode. Ben nu erg veel aan het lezen. Dat geeft ook uitstelgedrag, waardoor ik voor mijn gevoel altijd wat achterlig en een gevoel van druk en haast voel. Tijd om dat eerste chakra flink open te zetten en te gaan gronden. Ik ga de duinen in!
  Liefs, Darina

 7. Dank jullie wel voor het delen. Fijn en goed (en herkenbaar) om te lezen. Dat we maar mogen zakken in ons ‘zijn’ deze weken. De witte deken die hier buiten ligt, nodigt ertoe uit, zo voelt het.

  Wat kan helpen, wanneer je met andere mensen bent en je bij je eigen energie wilt blijven: visualiseer in gedachten een afscheidingssymbool tussen jou en de ander, aan de rand van je aura. Om te markeren wat jouw ruimte is. Soms kan het zijn dat het symbool dat intuïtief bij een bepaalde persoon naar voren komt, een boodschap in zich heeft. Ik gebruik vaak bloemen. Of met je lijf naar achteren leunen vanuit je centrum en je aandacht bij het centrum van je hoofd.

  Wat me ook opvalt is het enthousiasme dat je uit je gronding haalt. Hoe ervaren jullie in zo’n geval dat je dan niet gegrond meer bent? Hoe zou ‘grounded joy’ eruit zien? Die laatste neem ik mee in mijn volgende meditatie.

  (Bij het invoeren van een reactie, hoef je trouwens niet je e-mailadres te noteren. Als je alleen je naam invult en op ‘reactie versturen’ klikt, is dat voldoende.)

  Liefs,
  Miranda

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.