DAG 1: MIJN GEDACHTEWERELD

Wat kan er veel energie in ons hoofd circuleren. We piekeren in de nacht. We peinzen op ons meditatiekussen. Gedurende de dag praten we tegen onszelf via een doorlopende monoloog vanbinnen.

Hoe passen we deze energie toe in ons leven? In hoeverre zijn onze gedachten steunend en sturend in de richting van onze intenties, verlangens en dromen? Spreken we onszelf moed in wanneer nodig? Wenden we gedachtes toe van compassie en begrip voor onszelf? En welk deel in ons is eigenlijk aan het woord?

Door stil te worden en ons dagelijks bewustzijn te verruimen en verdiepen, kunnen we als het ware uit onze gedachtes stappen. We merken de ruimte ertussen, eromheen en erin op. We zijn ons bewust van wat we denken, zonder er direct deelgenoot van te worden. 

Wanneer we onze innerlijke gedachtestroom gadeslaan in meditatie, worden we ons bewust van de stemmen die in ons leven en kunnen we onderscheiden welke stemmen met onze authentieke essentie resoneren en welke niet. 

We ontdekken welke gedachtes we zijn gaan geloven, hoe deze onze emoties en gedrag aansturen – en vice versa. We nemen de verworven ruimte om onze denkbeelden nog eens te bezien vanuit het hier en nu.

En dan, kunnen we gaan kiezen. Kiezen voor de gedachtes die ons begeleiden in wat we willen manifesteren in ons leven. Kiezen voor de ideeën die onze grootste vreugde aanwakkeren. Kiezen voor overtuigingen die geworteld zijn in ons authentieke, oorspronkelijke zelf.

Hand in hand met onze inspiratie en bezieling bouwen onze gedachtes en ideeën nieuwe werelden.

MEDITATIE: ZELFREFLECTIE

Met deze visualisatie kun je je antwoorden op de vragen van vandaag (zie onder) verfijnen. Haal je voor deze meditatie een situatie voor de geest, waarbij je je eigen gedachtegang en de daaruit voortvloeiende emoties en gedragingen nader en vanuit ruimte in jezelf wilt bekijken. Omdat je bijvoorbeeld een probleem ervaart in die situatie, wilt achterhalen wat er eigenlijk gebeurt of omdat je de onderliggende overtuiging(en) wilt verkennen.