Selecteer een pagina

HET VERSCHIL TUSSEN ANGST EN INTUÏTIE

28 oktober 2016

Onlangs ontving ik een mooie vraag: ‘Hoe weet ik het verschil tussen angst en intuïtie?’. Wanneer spreekt je intuïtie en wanneer is dat wat je ervaart een bijproduct van onderliggende angst of andere emoties, onbewuste overtuigingen of ons ego? Het beantwoorden is niet eenduidig, omdat het niet voor iedereen hetzelfde is.

Oefening en onderscheidingsvermogen

Omdat intuïtie vaak heel subtiel is, wordt het verschil door oefening duidelijk. Door oefening leer je hoe de innerlijke stem van jouw intuïtie tot je spreekt. Als je meer en meer in contact komt met jouw intuïtie, dan weet je wanneer het je innerlijke wijsheid is die spreekt of wanneer het bijvoorbeeld de emotie van angst is die door je heen beweegt. Of dat de gedachte wordt gevormd door de stem van iemand anders: een opvoeder, een leraar, een partner. Je intuïtie leren kennen vraagt dus om oefening waarmee je je onderscheidingsvermogen traint.

Innerlijke wegen van je intuïtie

Intuïtie kan op vele manieren tot je komen. De informatie kan komen via beelden, woorden, gevoelens, fysieke ervaringen of een innerlijk weten. Helderheid krijgen over hoe jouw intuïtie werkt, kan je helpen om meer en meer te gaan vertrouwen op je intuïtie. Dat is voor iedere persoon anders: sommigen voelen fysiek direct wat hun intuïtie hen te vertellen heeft, anderen horen de stem van hun intuïtie tot hen komen, terwijl sommigen beelden, dromen, symbolen zien met hun innerlijk oog of een intuïtief ‘weten’ ervaren. En voor velen is het een combinatie van deze innerlijke wegen.

Vooral in meditatie of als je op een andere manier in stilte bent, bijvoorbeeld in de natuur en je steeds rustiger van binnen bent, kan daar ineens een antwoord, een inzicht, een nieuw idee tot je komen.

Intuïtieve vermogens en je chakra’s

Naarmate we oefenen, onze intuïtieve vermogens ontwikkelen en ons onderscheidingsvermogen aanscherpen, wordt onze ervaring steeds meer helder. Helder voelen treffen we in onze tweede chakra, helder spreken en horen in ons vijfde chakra, helder zien in ons zesde chakra en helder weten in ons zevende chakra. Door onze chakra’s te leren kennen, ermee werken, de psychologie erachter doorgronden en ruimte voor heling en stroming creëren, kunnen we de heldere krachten van onze chakra’s steeds meer gaan inzetten.

 

Enkele handvatten voor intuïtieve ontwikkeling

 • Hoe werkt jouw intuïtie? Besteed aandacht aan de manieren waarop jouw intuïtie met je communiceert.
 • Merk op hoe het je laat voelen. Intuïtie brengt een gevoel van neutraliteit en kalmte. In plaats van dat het emotioneel geladen is, zal het subtiel zijn, neutraal, niet dwingend en vaak zonder logische uitleg komen.
 • Het verschil tussen logica en intuïtie. Leer het verschil kennen ten opzichte van de werking van onze logica. In plaats van logische analyse en rationalisering is intuïtie een vorm van innerlijke wijsheid waaraan logische uitleg ontbreekt. Het spreekt vaak via de eerste impuls, nog voordat de gedachte in beeld komt. Intuïtie werkt niet via een lang, analytisch proces.
 • Schrijven: je ervaringen op papier. Om te leren hoe jouw intuïtie met je communiceert en hoe je het kunt herkennen, helpt het om dingen op te schrijven. Bijvoorbeeld: wat gebeurde er toen je luisterde naar je intuïtie? Wat gebeurde er toen je het niet deed? Hoe kwam de ‘intuïtieve impuls’ of het inzicht tot jou? Wat voelde je nog meer in dat moment? Was er een logische verklaring voor?
 • Onthoud kernwoorden:
  • Intuïtie is: neutraal, kalm, objectief, vreedzaam, subtiel en niet-gefixeerd.
  • Intuïtie is niet: kritisch, veroordelend, beschuldigend, straffend, boos of angstig.
 • Verlies jezelf niet in het willen weten van het antwoord. Het is belangrijk dat je jezelf niet teveel oplegt als het gaat over het onderscheiden van ‘echte intuïtie’ en alle andere dingen. Want het is het makkelijkst om af te stemmen op je innerlijk weten wanneer je mind vredig en kalm is. Te veel analyseren, je zorgen maken of ontevredenheid over de ‘resultaten’ die je behaalt, werken tegendraads. Bij twijfel, is het beste dat je kunt doen om je gedachten te laten rusten en stoppen met het in twijfel trekken. Intuïtie laat zich niet afdwingen. Intuïtie stroomt vrijelijk. Het is aan ons om deze stroom te leren (her)kennen.
 • Erken dat het herkennen van je intuïtie een doorlopend proces is dat door oefening in de praktijk steeds vloeiender zal verlopen.

Je intuïtie raadplegen via een vraag: gratis meditatie

Wanneer je jezelf innerlijk een vraag wilt voorleggen om je intuïtie te raadplegen, raad ik aan om het een vraag te laten zijn die niet alleen met een ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kan worden. Laat het een open vraag zijn die je rationeel denken buiten spel zet, waardoor je eerder voelt en weet wat je intuïtieve antwoord is.

Enkele voorbeelden: Als ik alles mag wensen, wat zou ik dan willen? Wat zou ik doen als geen angst had? Waarvan krijg ik de meeste energie? Hoe zou ik hierop terug willen kijken als het allemaal achter de rug is? Wat heeft mijn lichaam nu nodig? Wat is in deze situatie het meest heilzaam voor mij?

Als je wilt oefenen met het raadplegen van je intuïtie kun je nu gratis deze meditatie van het Follow Your Inner Nomad Meditatiealbum doen.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on Tumblr0